Punnitse ja mittaa vapautettava suurkala oikein   (Julkaistu: 30.06.2016 17:47)

 

PUNNITSE JA MITTAA VAPAUTETTAVA SUURKALA OIKEIN

 

Yhä useampi nykypäivän vapakalastaja laskee osaan kaloistaan takaisin kasvamaan. Kotiinviemisiksi riittää hyvä valokuva ja saaliin strategiset mitat, eli paino tai pituus. Oikean ja luotettavan punnitus- tai mittaustuloksen saamiseksi vaaditaan kuitenkin tarkkuutta.
 

Monelle vastuulliselle vapakalastajalle kalan vapauttaminen on itsestäänselvää. Etenkin kalakannalle arvokkaat suuret yksilöt pääsevät usein takaisin kasvamaan. Ennen vapauttamista kala usein punnitaan tai mitataan sekä otetaan muistoksi pari valokuvaa. Mutta kuinka suurkala punnitaan tai mitataan oikein? Tuloksien tulisi olla mahdollisimman totuudenmukaisia ja ne pitäisi lisäksi saada talteen ilman, että kalalle aiheutuu vahinkoa. 

Elävää kalaa ei missään tilanteessa saa laittaa puntarin koukkuun roikkumaan, vaan se tulee punnita joko haavissa tai sopivan kokoisessa pussissa. Isot kalat, kuten hauet, punnitaan usein tarkoitetusta varten valmistetussa kangassäkissä. Tällainen punnitussäkki tulee aina ennen punnitsemista puristaa niin kuivaksi, että siitä ei valu yhtään vettä. Valuva vesi vääristäisi punnitustulosta. Tavallinen ruokakaupan muovikassi sopii erinomaisesti hieman pienempien, keskimäärin alle kolme kiloa painavien kalojen punnitsemiseen. Painoa ruokakaupan kassilla on keskimäärin 20 grammaa. Useimmissa kalapuntareissa on taaraustoiminto, jolla punnituspussin tai haavin paino voidaan poistaa puntarista ennen punnitusta.

Kalaa mitatessa ei kalaa saa laskea kovalle tai karhealle alustalle, sillä se vahingoittaa kalan immuunipuolustukselle tärkeää limapintaa. Tätä varten on olemassa erityisiä vapautusmattoja, jonka päälle kala on hyvä laskea mittaamisen ajaksi. Monet vapautusmatot ovat malliltaan sellaisia, että niitä voi käyttää myös punnituspussina. Vapautusmaton puuttuessa voi mittausalustana käyttää vaikkapa haavia, kunhan se on valmistettu solmuttomasta havaksesta. Kalan voi myös mitata käyttämällä sitä esimerkiksi veneeseen liimatun mittanauhatarran päällä. 
Yleisin virhe on, että kala mitataan kylkeä myötäilevällä mittanauhalla, jolloin mittaustulokseen tulee useita senttejä ylimääräistä. Mitan tulee siis aina olla suorana. Kala mitataan kuonon kärjestä yhteen puristetun pyrstöevän kärkeen.

Vapautetun suurkalan voi ilmoittaa Vapaa-ajankalastajien suurkalakilpailuun osoitteessa: http://vapaa-ajankalastaja.fi/suurkala/

 

Lisätietoja:    
Kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050

 

 

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 520 seurassa toimii yhteensä noin 42 000 kalastuksen harrastajaa.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jaana Vetikko

tiedottaja

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Vanha talvitie 2-6 A 11

00580 Helsinki

p. + 358 50 525 7806

jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi
 

www.vapaa-ajankalastaja.fi

www.vapaa-ajankalastajalehti.fi

www.ottiopas.fi

www.fisuun.fi


« Takaisin

 
 

Ajankohtaista
09.06.2020 15:51 SVKn tiedote: Uusi Kalastajan kuuma linja ratkoo kansalaisten kalastuspulmia - Tutkimus: Harrastuksen esteenä myös tiedon puute Lisää >>
07.06.2020 20:20 Kyöstin muistolle Lisää >>
07.06.2020 20:14 Kesän kisat 2020 Lisää >>
01.06.2020 17:52 SVKn seurakirje 2-2020 Lisää >>
29.05.2020 13:36 Päivitetty ohjeistus koskien kalastusharrastustoiminnan järjestämistä Lisää >>
25.05.2020 19:11 SVKn yhteistiedote: Vapapäivä-kalastustapahtuma järjestetään 5. syyskuuta Lisää >>

 

 

 

 

©2020 Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri - MMD Networks Oy