SVKn tiedote: Vappuriehalle edullinen vaihtoehto: Kokeile silakan litkausta tai tee onkireissu lähirantaan   (Julkaistu: 29.04.2019 17:29)

 

 

 

 

Tiedote 29.4.2019
Julkaistavissa heti

Vappuriehalle edullinen vaihtoehto: 
Kokeile silakan litkausta tai tee onkireissu lähirantaan

Nopeasti etenevän kevään myötä jäät ovat jo suuressa osassa Suomea sulaneet pilkkijöiden alta. Pilkkiä voi silti edelleen esimerkiksi laiturilta tai veneestä. Lisäksi alkamassa oleva avovesikausi tarjoaa monipuoliset kalastusmahdollisuudet ja parhaassa tapauksessa kotimaista luonnonkalaa eli terveellistä lähiruokaa ruokapöytään.

Jos perinteinen vappurieha ei innosta, sen sijaan kannattaakin harkita esimerkiksi onkireissua lähirantaan. Lisäksi toukokuu on rannikolla mitä otollisin ajankohta saada litkaamalla suuriakin silakkasaaliita. Myös vetouistelu ja heittokalastus eri muodoissaan tuottavat sekä mielihyvää että saaliiksi esimerkiksi ahventa, haukea tai kuhaa.

Periaatteessa kaikkia maamme vesissä uivia kaloja voi saada mato-ongella. Tavallisimpia onkijan saaliskaloja ovat kuitenkin ahven ja särki. Keväällä ja alkukesällä kalat löytyvät usein rannan läheisyydestä. Kesällä ne siirtyvät yleensä syvemmälle viileämpiin vesiin, joista ne rantatuvat taas syyskesällä ja alkusyksystä.

Silakkaparvet saapuvat toukokuusta alkaen merialueen rannikkovesiin lisääntymään. Tällöin silakoita voi pyytää myös ns. silakkalitkalla, joka on kohoton ja syötitön onki. Silakka tarttuu siis litkan paljaaseen koukkuun, ja sitä kalastetaan usein silloilta ja rantapenkereiltä.  

Silakan litkaaminen, pilkkiminen ja onkiminen ovat maksuttomia ns. jokamiehen oikeuksia eli niihin ei tarvita mitään lupia. Kiellettyjä ne kuitenkin ovat vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla ja paikoissa, joissa niitä rajoitetaan jollakin muulla tavalla.

Jos haluaa laajentaa kalastusoikeutensa muuhunkin kuin onkimiseen, pilkkimiseen ja silakan litkaamiseen, 18-64-vuotiaan pitää suorittaa vähintään valtion kalastonhoitomaksu. Maksu on henkilökohtainen ja se on maksettava ennen kalastuksen aloittamista. 
Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä suuressa osassa maata, mutta ei kaikkialla. Rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla ja vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. 
Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot. 
Kalastonhoitomaksun suuruus on 45 €/kalenterivuosi, 15 €/7 vrk ja 6 €/1 vrk. Sen voi maksaa Metsähallituksen Eräluvat.fi-verkkopalvelussa tai R-kioskeilla.

Lisätietoja: 
kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050, s-posti: juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko puh. 050 525 7806, s-posti: jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 506 seurassa toimii yhteensä noin 38 000 kalastuksen harrastajaa. www.vapaa-ajankalastaja.fiwww.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinenwww.fisuun.fiwww.ottiopas.fihttps://www.facebook.com/vapaa.ajankalastajat/

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaana Vetikko

tiedottaja
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Vanha talvitie 2-6 A 11, 00580 Helsinki

puh. +358 50 525 7806

jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi

 

www.vapaa-ajankalastaja.fi
www.vapaa-ajankalastajalehti.fi

www.fisuun.fi

www.ottiopas.fi

 

 
 
 
 
 

« Takaisin

 
 

Ajankohtaista
22.01.2020 19:29 SVKn uusi jäsenetu: Venemessuille alennettuun hintaan Lisää >>
21.12.2019 12:16 Valtakunnallinen nuorisovetäjä ja Nuori Vetäjä -koulutus 18.1.-19.1. Lisää >>
02.12.2019 17:19 Tulorekisteriin ilmoittamiseen muutoksia pienille toimijoille vuonna 2020 Lisää >>
20.11.2019 11:42 SVKn tiedote: Olli Saari siirtyy Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtajaksi Lisää >>
19.11.2019 19:32 SM-pilkki 2020 Kuopio pipot tulivat ennakkovaraukseen !! Lisää >>

 

 

 

 

©2020 Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri - MMD Networks Oy