SVKn tiedote: Kalastuksen yhtenäisluvat kiinnostavat vapaa-ajankalastajia   (Julkaistu: 30.01.2020 15:32)

 

 

TIEDOTE 29.1.2020

Julkaistavissa heti

 

Kalastuksen yhtenäisluvat kiinnostavat vapaa-ajankalastajia

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) selvitti kyselytutkimuksella vapaa-ajankalastajien yhtenäislupien tarvetta. Tulokset kertovat lupien olevan kiinnostavia ja niiden kehittämisen tärkeää. Kalastajat toivovat laajoja ja yhtenäisiä lupa-alueita sekä helppoutta lupien ostamiseen.

 

Viime vuonna perustettujen kalatalousalueiden on kalastuslain (36 §) mukaan laadittava alueelleen uudet käyttö- ja hoitosuunnitelmat, joiden pitää sisältää ehdotus yhtenäislupa-alueiden perustamiseksi. Yhtenäisluvilla tarkoitetaan kahden tai useamman kalastusoikeuden haltijan muodostamaa lupa-aluetta.

Kalastuksen yhtenäislupien tarvetta selvitettiin SVK:n teettämässä kyselytutkimuksessa viime vuonna. Vastauspyyntö lähetettiin sähköpostitse noin 125 000 kalastajalle ja vastauksia kyselyyn saatiin 7700 kappaletta.

 

Yhtenäislupien kehittäminen sai suuren kannatuksen, sillä niistä kiin­nostuneita oli 71 % vastaajista ja lupien kehittämistä tärkeänä tai melko tär­keänä piti 82 %. Vastanneista 38 % ilmoitti ostaneensa yhtenäislupia aiem­min. Kalastajat toivovat mahdollisimman laajoja ja yhtenäisiä lupa-alueita kalastukseen. Tärkeää on myös luvan hankkimisen helppous. Luvat halutaan ostaa kalastonhoitomaksun yhteydessä tai muulla sähköisellä sovelluksella.


Kyselytutkimuksen tulosten perus­teella on suositeltavaa luoda uusia tai kehittää olemassa olevista yhtenäis­luvista lupamuotoja, joissa ei eritellä erikseen vapakalastusmuotoja. Tällöin samalla luvalla voisi käyttää niin montaa va­paa tai lisäkoukkua kuin lupaan kuu­luu.

 

Yhtenäisluvilla ratkaisu vapaa-ajankalatalouden rahoitukseen

 

Heikot tai puuttuvat lupajärjestelmät rajoittavat tällä hetkellä vapaa-ajankalastusta kalastusmuodoissa, joissa käytetään useampaa vapaa tai viehettä. Kyselytutkimus osoittaa, että luville on olemassa maksuhalukkaita asiakkaita. Kalatalousalueiden perustamat yhtenäislupa-alueet voisivat tuoda kaivatun avun kalatalousalueiden rahoituspuutteeseen. Lisäksi houkuttelevat kalavedet laajoine lupa-alueineen lisäävät myös kalastonhoitomaksun maksaneiden määrää.

 

Yhtenäislupakyselytutkimuksen ja kalatalousalueiden muiden lakisääteisten vapaa-ajankalastuksen kehittämistoimenpiteiden hoitamisesta tuotettiin maksuton opas kalatalousalueiden käyttöön. Sen voi lukea osoitteesta: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalatalousalueet/

 

 

Lisätietoja:

SVK, kalatalousasiantuntija Janne Rautanen, puh. 0400 946 968, s-posti: janne.rautanen(at)vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jaana Vetikko

tiedottaja
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Vanha talvitie 2-6 A 11, 00580 Helsinki

puh. +358 50 525 7806

jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi

 

www.vapaa-ajankalastaja.fi
www.vapaa-ajankalastajalehti.fi

www.fisuun.fi

www.ottiopas.fi

 


« Takaisin

 
 

Ajankohtaista
28.11.2020 21:37 SVKn julkilausuma: Vapaa-ajankalastuksen todellinen merkitys on tunnustettava Lisää >>
28.11.2020 21:35 SVKn tiedote: Valkeakosken Kalaveikot valittiin vuoden kalastusseuraksi - Kunniamerkkejä ja kunniaviirejä myönnettiin ansioituneille vapaa-ajankalastuksen edistäjille Lisää >>
04.11.2020 21:48 SVKn yhteistiedote: Vuoden 2021 kalastonhoitomaksu myynnissä − hyvinvointia tuova lahjaidea yhä useammalle suomalaiselle Lisää >>

 

 

 

 

 

©2020 Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri - MMD Networks Oy